Saturday, December 16, 2006

Vad är egentligen Emergent Church?

Vad är egentligen emergentrörelsen? Eller emergentsamtalet som många hellre skulle vilja beskriva det som. Den bästa presentationen på svenska som jag har läst av fenomenet Emergent Church (EC) är Lars Johanssons artikel i ”Nod” för något tag sedan. Lars refererar i artikeln bla till Eddie Gibbs och Ryan Bolger vid Fuller Theological Seminary i USA som studerat vad begreppet Emergent Church betyder för femtio ledare i olika församlingar i USA och England. I boken Emerging Churches sammanfattas nio gemensamma drag i dessa gemenskaper. De första tre beskrivs som en slags grundläggande ”kärnpraktiker”. Här är en förkortad version av Johanssons genomgång:

1. Fokus på Jesus, Guds rike och mission
Enligt EC har den moderna kyrkan ofta fokuserat mindre på Jesu liv än på hans död och uppståndelse i syfte att individer skall få en personlig frälsningsupplevelse och till slut kommat till himlen. För egen del vill man utgå från Jesu liv som exempel och förebild och vara hans händer, fötter, hjärta och röst i den här världen. I denna Jesusrörelse är himlen aldrig långt borta, Guds rike har redan brutit in och är en närvarande verklighet som förändrar allt. Att vara lärjunge handlar inte främst om att ”tro” på Jesus utan snarare att bli del delaktig i Guds mission för den här världen.

2. Förvandlingen av det sekulära rummet
Man vill heliggöra det sekulära rummet, sakralisera världen. Man lämnar den moderna kulturens indelande i offentligt och privat, profant och heligt, naturligt och övernaturligt, kropp och själ/ande. Kroppen och skapelsen inkluderas i en helhetssyn som söker gestalta evangeliet i alla sektorer av samhället. Kristna måste tala inifrån den givna kulturen, inte utifrån.

3. Liv i gemenskap
Kyrkan är ett sätt att leva, en gemenskap, en rörelse, en rytm. Man vill skapa små täta gemenskaper där människor delar hela livet med varandra och har djupa relationer. Gemenskaperna ska vara öppna gemenskaper för alla för att på så sätt uttrycka Guds utåtriktade mission i världen.

4. Lyssna med öppenhet – välkomna främllingar
Man vill vara en motkultur som välkomnar främlingar, som likt Jesus visar på gästfrihet och som inkluderar och lyssnar till alla människor, även de från andra religioner, kulturer och traditioner.

5. Tjäna med generositet – utan baktankar
Genom socialt tjänande villl man förkroppsliga evangeliet, i handling bli ”det glada budskapet” innan man berättar ”det glada budskapet”. Tjänandet bör ske utan baktankar, man betraktar inte människor som objekt för evangelisation eller sociala hjälpinsatser utan snarare som ett uttryck för Guds kärlek.

6. Delta som producenter – inte konsumenter
Det är viktigt att människor blir delaktiga i kyrkans liv, både när det gäller t.ex. beslutsfattande och gudstjänstgenomförande.

7. Kreativiteten – skapa som Guds skapelser
Genom att uppmuntra den skapande förmåga som alla har i sig som Guds skapelser vill man återkoppla människan till Skaparen. När man skapar kan man bli känslig för Guds röst och berörda i anden så att ens liv för en ny inriktning.

8. Ledarskap – tjänande i gemenskap
Man förespråkar ett tjänande ledarskap som stimulerar människors gåvor och länkar dem samman. Målet är att nå en samsyn som i sig är ett profetiskt tecken på Guds rikes närvaro i en värld av hård konkurrens.

9. Spiritualitet – blandning av gammalt och nytt
Spiritualitet är ett sätt att leva, en bön som levs ut. Man återkopplar till mönster från många kyrkliga traditioner, såväl gamla som nya. Liturgier, böner, rökelse, ljus, ikoner kombineras med nutida musik, bilder, filmer och berättelser.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home