Wednesday, November 08, 2006

Valvaka i Jemen II

Äntligen valvaka igen! Har spenderat hela dagen framför BBC World och följt det rafflande kongressvalet i USA. Och äntligen något att glädja sig åt i amerikansk politik. Demokraterna har kopplat greppet om representanthuset och förhoppningsvis också senaten. De kommer att göra livet tufft för Bush de närmaste två åren. Det behövs.

Och så träder Bush fram nu på kvällen i en presskonferens och säger: "Våra soldater ska inte komma hem utan att ha vunnit". Och det är så tragiskt. För det avslöjar vad så många krig handlar om. Prestige. Heder. Att inte våga förlora trots att man vet att man hade fel. Okej, jag antar att många amerikaner gick in i kriget på grunder som de åtminstone själva trodde på. Att få bort kärnvapen. Att stabilisera regionen. Att besegra terrorismen. Nu blev det inte så. Det fanns inga kärnvapen. Regionen är mer kaotisk än någonsin. Terrorister som tidigare inte fanns i Irak verkar ha bosatt sig där permanent. Då är det dags att säga: Vi hade fel. Vi sticker. Att sparka Rumsfeld var en bra början. Men nu måste de också våga lämna.

Och så var det för övrigt intressant att flera kristna demokrater vann över republikaner i detta val. Det visar att den politik som Jim Wallis skissar upp i God's Politics - en slags kristen vänster som inte väjer för att tala om värderingar - skulle kunna vara väldigt framgångsrik i USA. Läs en bra valanalys av Jim Wallis: Jim Wallis: Bad News for Fundamentalists

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Du har ju bloggat fett et tag nu! Av någon anledning har jag missat att vara inne på ett tag. Du förgyller min dag!
/Sven

Friday, November 10, 2006  

Post a Comment

<< Home