Friday, October 20, 2006

Korruption

Statsvetaren Bo Rothstein visade för några år sedan hur katastrofalt det är när u-länders politiska eliter är korrumperade. Om inte de ansvariga för ett samhälle kan hålla sig innanför lagens råmärken, kan de då förvänta sig att dess medborgare ska göra det? Och om de styrande eliterna är korrupta och ständigt förskingrar pengar, kan de då förvänta sig att medborgarna kommer att vilja ge en enda krona av sina tillgångar i skatt?

Korruption i toppen gör att hela samhället ruttnar.

Tyvärr gäller detta även i ett i-land som Sverige. Detta har blivit en plågsam lärdom för Reinfeld den senaste veckan.

Och läs gärna EFK-ordföranden Stefan Swärds debattartikel i gårdagens Svd.

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Politiker skall naturligtvis granskas och inte hålla på med oegentligheter, men det får finnas gränser och framför allt tidsgränser.
Om detta är de värsta lik de har i garderoben så är det minsann väl beställt med sveriges ledning.
Jag menar, andra länder skrattar åt oss.

Alla vill att så bra ledare som möjligt skall leda landet. Då är det frustrerande att de som regeringen valt ut som mest kunniga och lämpade för en uppgift får gå för pga synder begågna för 10 år sedan.

"Politiker skall vara fläckvita och rena som snö". Detta börjar bli farligt likt hycklande USA!
Och plötsligt har det annars så profana journalistgänget, som snabbt hugger om någon kristen skulle hävda något om rätt och fel, dragit ut med syndakatalogen i högsta hugg. Skillnaden är att de inte vet något om nåden.

Bono-citat från bloggen:
"
Sen inträder nådens historia som ju är berättelsen om Jesus. Då vänds hela världsbilden
upp och ner. Och det går verkligen emot människans intuition. Jag menar, det är svårt för oss människor att förstå nåden. Vi kan förstå försoning, hämnd, rättvisa..
"

Vem kan nånsin bli politiker?! Inte jag. Jag snodde en bil i lekskolan en gång. Skulle jag ha något förtroende som justitieminister. (Synd förresten att Bodström inte har insett att han egentligen hör hemma i alliansen.)

Man kan inte vara kulturminister och inte betala tv-licens. Detta insåg hon också och började genast betala licensen. Vad spelar det för roll vad hon tyckt tidigare om hon nu har ändrat sig?!
Det förde iallafall något positivt med sig. 6000 nya licensbetalare anmälde sig genast.

Jag känner samma upprördhet över partiledare som pressas på att avgå bara för att en slyngel i ungdomsförbundet inte har vuxit upp!
De som pressar har naturligtvis inga andra motiv för den avgången än att de får en chans att vinna valet om en partiledare sätts ur spel.
Detta är ett hot mot demokratin!!!
Folket vilja skall gå igenom. Inte det parti som har slugaste taktikern.

Miljöpartiet vill förresten legalisera spridning av upphovsrättsskyddat material med motiveringen att vi inte kan ha en lag som gör alla till brottslingar.
Då måste vi legalisera svartjobb också. Vem har inte betalat en slant till barnvakten?
Och hastighetsbegränsningarna! Jag vågar lova att jag inte känner en enda människa som inte har kört för fort någon gång. Vi måste ta bort dom också annars gör vi hela svenska folket till brottslingar.
Detta blir absurdt!
(Okey det var ett sidorspår, bortsett från barnvakten.)

Jag känner förresten en politiskt intresserad bloggare som har åkt fast i en tv-pejling...!
Den som är fri från synd kan kasta första stenen.

Thursday, October 26, 2006  
Blogger Emil said...

Visst ligger det någonting i vad du säger Pål: (men när betalade du en barnvakt svarta pengar sist?) nåd, ja visst, men samtidigt: jag tror att en sund demokrati är beroende av att dess ledare lever som de själva vill att dess medborgare ska leva.

Sedan får man förstås försöka skilja mellan stort och smått. Det blir absurt om man som minister ska tvingas att avgå bara för att man köpt en Toblerone på fel kontokort. Men det går inte att som Gudrun Schyman fiffla med skatten på förmiddagen medan hon på eftermiddagen försvarade högskattesamhället.

Och det går kanske inte heller att vara kulturminister med ansvar för Public Service om man systematiskt har struntat i att betala sin tv-licens.

Osunda demokratier finns det gott om. Titta på USA där själva begreppet ”Washington” för många amerikaner är lika med politiska skandaler. Där är politikerföraktet enormt utbrett och endast cirka 30 procent går till valurnorna för att välja representanter till de viktiga parlamenten. Så vill vi inte ha det.

Saturday, October 28, 2006  

Post a Comment

<< Home