Tuesday, January 16, 2007

Marknadsekonomins misslyckande

Marknadsekonomin må ofta vara ett bra instrument för att skapa materiell välfärd, men när det gäller viktiga globala överlevndsfrågor står den sig tyvärr oftast platt. I denna artikel, skriven av min favvokristdemokrat Anders Wikman och min favvobroderskapare Stefan Edman blir vi återigen påminda om vikten att reformera vår ekonomiska modell.

Ytterst sett kanske det handlar om att vi behöver rösta fram modiga politiker som tvingar oss att göra det vi innerst inne vill (skapa förutsättningar för en hållbar utvekling) men som vi som enskilda aldrig kommer att göra så länge vi är styrda av marknadsekonomins kortsiktiga egenintresse.

Och på sikt tror jag att all sorts miljöförstöring måste vägas in i det pris vi betalar för våra prylar och tjänster. Oavsett det gäller flygresor, elektricitet, spanska apelsiner eller sophämtning. Och politikernas kanske viktigaste uppgift de kommande åren är att konstruera och implementera system som gör detta möjligt.

Vad vi förstås också är i desperat behov av är en global demokrati som kan ta detta helhetsgrepp kring vår planets utveckling. I brist på denna organisation får vi hoppas att EU, FN, USA, Kina, Indien, osv vågar visa mod och ledarskap.

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Du argumenterar ju för marknadsekonomi i och med att du talar om miljöförstöringens pris och att politiker ska inkludera detta.

Det handlar alltså inte om marknadsekonomins misslyckande, utan om för en utveckling av denna.

Marknadsekonomin är inte kortsiktig per se och den har inget egenintresse. Marknaden är vi alla tillsammans som byter saker med varandra.

Utmaningen är att få Indiden och Kina att hoppa utvecklingen vi gått igenom de senaste 100 åren och använda den teknik som nu finns tillgänglig.

Tuesday, January 16, 2007  
Anonymous Anonymous said...

hallå där emil! vi har en intressant diskussion om bland annat global demokrati på http://frihetligtforum.wordpress.com/

hoppa gärna in i diskussionen!

thomas

Tuesday, January 16, 2007  
Blogger Emil said...

Jag kan hålla med dig om att rubriken var lite slarvigt vald eftersom jag inte argumenterar mot marknadsekonomin i sig. Däremot måste detta system ständigt att reformeras, en oreglerad marknadsekonomi är katastrofal i mer än ett avseende.

Enligt den oreglerade marknadsekonomins logik kan exempelvis en flygresa mellan Göteborg och London kosta 199 kronor. De flesta av oss inser nog att det verkliga priset för en sådan resa är långt högre. Och de som kommer att behöva betala det priset tror jag är de framtida generationerna.

Tuesday, January 16, 2007  

Post a Comment

<< Home